Гледай
на живо

Над 3 000 пациенти у нас са излекувани от хепатит С

Нова терапия е въведена в България за борба с болестта

Над 3 000 пациенти у нас са излекувани от хепатит С 17-ата Национална среща на лекари и журналисти по теми на здравеопазването се провежда от 25 до 27 м... thumbnail text

17-ата Национална среща на лекари и журналисти по теми на здравеопазването се провежда от 25 до 27 май 2018, КК "Албена". Форумът е организиран от от Фондация МОСТ - Медии, Общество, Семейство, Традиции.

Близо две години и половина след прилагането на новата терапия срещу хепатит С, излекуваните пациенти у нас вече са над 3 000. Сега тенденцията е към въвеждането на медикаменти, които ликвидират вируса, независимо от типа му. Такава молекула ще бъде въведена у нас от 1 януари следващата година. Това стана по време на националната среща, предаде БНТ.

Проф. Радка Аргирова-вирусолог обясни, че в момента усилията на медицината са насочени към търсене на такива медикаменти, които да спрат новообразуването на съединителна тъкан в черния дроб, което е започнало в резултат на инфекцията с хепатит С.

На срещата бяха обсъдени и иновативните терапии на редките болести. Миналата година Европейската агенция по лекарствата одобри ново лечение на спиналната мускулна атрофия - тежко заболяване, което често има фатален край. Пациентите у нас обаче нямат достъп до така наречената РНК - терапия, защото болестта не е включена в списъка на редките заболявания.

„За съжаление списъкът не е актуализиран на практика от повече от 3 г. България е може би единствената европейска страна, в чийто списък на редките болести отсъства спиналната мускулна атрофия“,  каза проф. Ивайло Търнев – невролог.