София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Над 300 000 души ще протестират в Хонконг на 1 януари

Демонстрациите са срещу законопроект за екстрадиция

4 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Органите за реда в Хонконг разрешиха голям протест на привържениците на опозицията на 1 януари по предварително договорен маршрут. Това съобщиха в неделя организаторите на митинга от Гражданския фронт за правата на човека.

Шествието ще започне в 15:00 (местно време) от парк Виктория в района на залива Causeway. Последната му точка ще бъде бизнес центърът на града. Опозиционните сили очакват над 300 хиляди души да вземат участие в митинга.

В началото на лятото в Хонконг избухнаха масови протести срещу намерението на местните власти да приемат законопроект за екстрадиция, който ще позволи екстрадиция на нарушителите на закона в континентален Китай.

Въпреки, че това не се случи привържениците на младежката опозиция продължиха антиправителствените протести.
Демонстрациите често са придружени от блокиране на пътища, насилие, палежи и вандалски действия. От средата на ноември обаче ситуацията в града се успокои, митингите започнаха да намаляват и все по-често започнаха да се провеждат по по-мирен начин.