Гледай
на живо

Над 3000 евро дават на родителите за първо дете в Албания

Нови закони насърчават земеделците и студентите

Над 3000 евро дават на родителите за първо дете в Албания Албания ще стимулира раждаемостта със солидни парични суми. От началото на годината в страната влязо... thumbnail text

Албания ще стимулира раждаемостта със солидни парични суми. От началото на годината в страната влязоха нови мерки в подкрепа на демографската политика.

Родителите ще получават за първо дете сумата от 400 000 леки /3245 евро/, 800 000 леки /6490 евро/ за второ и 1,2 милиона леки /9735 евро/ за трето дете. Първите чекове премиерът Еди Рама връчи на майките на новородени бебета в клиниката "Кочо Гложени" в Тирана.

Земеделците в Албания също ще бъдат насърчени. В сила влезе решение, според което митата от 20 процента за внос на земеделска техника се премахват.

Като много важно се оценява и решението за двойно намаляване на таксите за студентите, решение, което бе прието от правителството след масови студентски протести.

От 1 януари в Албания е забранен вносът на леки автомобили над 10 години, също така с настъпването на новата година в страната бяха затворени всички игрални зали и казина, с които бяха изпълнени централните улици в албанските градове. Казината ще бъдат занапред достъпни само в хотели с пет звезди, които са извън жилищни квартали.