София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 3000 участници се впуснаха в обиколката на Витоша

Най-възрастният участник бил на 75 години

пропускане
5 годиниСпортни 1 Боряна Райчева

Този уикенд се състоя 37-ото издание на едно от емблематичните и най-многобройни като участници състезания на София – Обиколката на Витоша. Проявата, известна още като Витоша100 е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“ и пак успя да събере няколко хиляди столичани и гости на столицата, желаещи да отправят ново предизвикателство към самите себе си.

Победителят в състезанието за бегачи е Христо Цветков. Ето какво каза той пред телевизия Евроком.

Миналата година шампионите при бегачите Александър Спасов и Мария Николова подобриха върховите постижения от 2017-а с впечатляващи разлики. На старт застанаха представители на поне 29 държави, част от тях с цели отбори. Над 100 учатници пък ще опитат супер предизвикателството „200 км“ - да обиколят Витоша първо с велосипед и след това със скороходците.

Сред участниците за първи път ще бъде и най-добрият ни шосеен колоездач в последно време Николай Михайлов – единственият българин участник Giro d’Italia, състезаващ се от миналата година за португалския тим Efapel.
Сред куриозите е заявката на най-възрастния участник тази година. 75-годишният глухоням Васил Грозев се е записал на дуатлон, а най-малките това лято са двама по на 10 години при това родени на една и съща дата 27 август 2008.- Генко Дойчинов и Евелина Либкнехт.

Най-малкият участник в историята на Обиколката е 5-годишно момче, изминало 100 км заедно със своя баща. Преди три години пък 70-годишен човек завърши дуатлона.

Проявата отново е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието.

Предвидени са и разнообразни награди за участниците и зрителите, Софийска вода отново ще награди призьорите с ваучери на стойност над 3000 лв. Общият награден фонд е над 10 000 лв.