София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Над 40 часа свиневъди блокират пътя Сливен-Ямбол

Искат оставката на директора на БАБХ Дамян Илиев

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Над 40 часа стопаните на домашни прасета, които не са съгласни с мерките на държавата блокираха пътя Ямбол-Сливен. Те протестират срещу унищожаването на прасетата от личните стопанства.

Стопаните не са съгласни с краткия срок за клане на животните заради Африканската чума по свинете (АЧС). Категорични са, че няма да допуснат ветеринарните служби в дворовете си и настояват срока за клане на животни да се удължи до ноември.

Събралите се не са доволни и от предложените от премиера след срещите в Пазарджик 300 лева на двор и ново прасе от промишлените свиневъди, след като кризата отмине.

Според протестиращите африканската чума ще стане хронична заради непредприетите навреме мерки от държавата. Искат оставката на директора на БАБХ Дамян Илиев.

Движението по републиканския път между Ямбол и Сливен и в момента се пренасочва през обходни маршрути през селата и АМ „Тракия“.

Протестът ще продължи до удовлетворяване на исканията на хората.