Гледай
на живо

Над 400 000 лева са открити в банкова касета на гл.секретар на ДАБЧ

Недекларираните пари са иззети от спецпрокуратурата

Недекларирани пари са открити в банкова касета на главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов, който е  обвиняем по за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция.

На 13 ноември 2018 г. Специализирана прокуратура извърши с разрешение на Специализирания наказателен съд претърсване и изземване на банкова касета, в която са открити и иззети значително количество недекларирани пари в различни купюри и валути - евро, долари, британски паундове и левове.

Левовата равностойност на намерената сума надхвърля 427 000 лева. Съгласно закона той е декларирал единствено 25 350 лв. спестени средства, както и 36 000 лв. от заплати. Иззетите парични средства са били държани в касета на банков офис в столицата, като достъп до нея е имал единствено обвиняемият главен секретар на ДАБЧ.

Претърсването и изземването на парите и последвалият им оглед като веществено доказателство са извършени след производството по мярката за неотклонение на Красимир Томов.

Адвокатите, които присъстват на такива процесуално-следствени действия, заявиха свободни дати за участие в тях едва след делото по мярката. На самото дело, в защита на клиента си, те изтъкнаха като аргумент липсата на намерени парични средства, доказващи престъпна дейност на Томов и другите обвинени по досъдебното производство.