София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Над 439 000 души са гласували до 10:00 часа

Първи данни за избирателната активност

5 годиниИзбори 2019 6 Боряна Райчева

Избирателната активност към 10:00 часа беше 6.84% или малко над 439 000 българи, имащи правото да упражнят гласа си на днешните избори, са се възползвали от тази възможност, информираха от ЦИК.
 
"Сравнена с предходните избори, тя е малко по-ниска за този час, а именно 10:00 часа, когато през 2014-та година в изборите за членове на Европейския парламент към този час, тя е била 7,62%", съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.
 
Най-много наши сънародници в началото на деня са гласували в Кърджали- 19,91%, най-ниската пък е била във Варна -5,51%.
 
Общият брой на жалби и сигнали, подадени към ЦИК до 10:00 часа днес е 27.
 
"Тяхното разпределение основно е свързано с организацията на гласуването и на упражняването на избирателните права. От тях само пет са за машинното гласуване.", информират от ЦИК.
 
Сигнали за агитация са постъпили включително и в вчерашния ден за размисъл, информираха от ЦИК, но преди всичко става дума, за агитация през лични профили в социалните мрежи, където от комисията нямат правомощия да санкционират.
 
Известни проблеми създава машинното гласуване. Припомняме, че в цялата страна има  3000 избирателни секции, в които желаещите могат да упражнят гласа си електронно.
 
Заради технически проблеми, жителите на  Видин, Кърджали, Дупница, Кюстендил и Своеге няма да могат да гласуват електронно. Машината в Хасково се поправя и се очаква живеещите там да могат да дадат вота  си и по този начин.Проблем е имало и в две секции в София.
 
"В две секции- 22-ра и 25-та са разменени машините за гласуване,  което означава, че когато фалш паметите пристигана в изчислителния център в РИК в края на изборния ден, те няма да могат да бъдат разчетени тези флаш памети.", обясни другият говорител на ЦИК Таня Цанева.
 
Успокоението е, че всички, които са гласували на вече повредените машини, няма да загубят гласа си. Те ще бъдат преброени ръчно.Всички останали във въпросните секции, останали без машини, ще могат да гласуват по традиционния начин, увериха от ЦИК.