Гледай
на живо

Над 460 училища затвориха заради грипа

18 са жертвите на болестта в Румъния

Над 460 училища и детски градини в страната са затворени заради грипна ваканция. Съобщиха от Министерство на образованието. В седем области на страната е обявена епидемия, а от днес в принудителна ваканция излизат децата от Смолянска, Пазарджишка област, както и в Самоков. В областите Бургас, Стара Загора и Шумен ваканцията ще бъде продължена до вторник. Днес заседава Регионалния оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ в Добрич. На него ще се обсъди дали ще бъде обявена грипна ваканция за учениците в Добричко.

Пикът на грипната епидемия обаче все още не достигнат, съобщи в неделя директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Предстои разпространението на грипа в повечето области и за това трябва да се усилят личните мерки, предупреди той.

Според последните данни на Центъра по заразни болести от грип в момента боледуват около 100 хиляди души. Миналата година по това време броят на заразените е варирал между 200 и 400 хиляди на седмица.

Междувременно стана ясно, че грипът е взел три жертви в Румъния,  с което броят на починалите от вирусното заболяване този сезон достигна 18 души, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА. Мнозинството от починалите са били от рисковите групи и са имали съпътстващи заболявания, довели до понижаване на имунитета, но има и случаи, в които грипът е предизвикал усложнения при първоначално здрави хора, посочва сайтът.

Миналата година в Румъния от грип са починали 129 души.