София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 50% от българите – безсилни пред неочаквани разходи

Това сочи анализ на Евростат за 2017 година

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Повече от половината българи не са могли да се справят с неочаквани финансови разходи през миналата година, показват данни от анализ на Евростат за делът на хората в ЕС, които са били изправени пред неочаквани финансови проблеми през 2017 г.

И докато в България 53% от хората не са могли да реагират адекватно на неочаквани парични  предизвикателства, то средният показател за Европейския съюз е бил 34%.

През 2016 година обаче делът на българите,  които са имали подобни проблеми е бил с един процент повече – 54%, отчита евростатистиката.

Европейската статистика дава данни и за това колко процента от европейците въобще не могат да си позволят покупката на кола (нова или на старо) - за ЕС този показател е 7%. За България - 20%, а за Румъния - 30%

Финансовите проблеми на българите се потвърждават и от други данни Евростат - едва 4% от нашенците използват смарт телевизори, за да гледат телевизия или всякакъв друг тип видеосъдържание в интернет. По този показател страната се нарежда на едно от последните места в Европейския съюз, сочи статистика на Евростат за 2016 г. Зад България са само Италия, Полша, Гърция и Румъния. Лидери са Холандия и Великобритания, където 22% от населението използват смарт телевизори за гледане на видеа от интернет.

Евростатистиката отчита и че около 46% от българите са били настроени негативно около ситуацията със спестяванията си, тоест нямали са възможност да заделят пари. Други 70% от сънародниците ни не биха могли да изразходват голяма сума за ремонт на дома си.

Около 80% от българите пък не биха могли да си купят ново жилище в рамките на една календарна година. Само 30 от сънародниците ни (или всеки трети българин) би имал възможност да задели пари за покупка на предмет с дълготрайна употреба, сочат актуални данни на родната статистика.Най-нисък дял на жители от европейска страна, които не биха могли да се справят с финансови проблеми, е регистриран през м.г. в Малта - едва 15%, сочат данните на Евростат.

Най-висок дял на хора с проблеми относно финансови разходи е регистриран в Латвия - 60%, Хърватия - 56%, България - 53%, Румъния - 52%, Литва и Кипър - с по 50% и др. В страни с развити икономики като Италия, Испания, Великобритания и Франция, делът на хората, които не биха се справили с неочаквани финансови проблеми варира от 38% за Италия - до 35% във Великобритания.