София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Над 50% от българите предпочитат да плащат с карта

За да отговори на нарастващата тенденция, А1 предлага кредитна карта на своите клиенти със специални преференциални условия и 0% лихва

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Над 50% от българите предпочитат да плащат с карта. Това показва проучване на А1 България относно нагласите на обществото във връзка с ползването на банкова карта1. Резултатите от проведената анкета сочат, че 67% от хората пазаруват в магазини за хранителни стоки с карта, а пазаруващите онлайн са 54%. Като 51% от анкетираните плащат с карта в магазини за техника. Голяма част от картовите плащания са свързани с туристически услуги, като запазване на самолетни билети, нощувки в хотел и други. Немалък е и броят на плащанията с карта в заведенията за хранене.
 
Резултатите от проучването показват още, че 43% от хората използват банковата си карта няколко пъти седмично. 55% използват дебитна карта, 33% имат и използват дебитна и кредитна карта и над 60% са ползвателите на безконтактни пластики. Като мотивация за разплащането с карта 33% от анкетираните посочват, че тя им дава сигурност. Същевременно, обаче, 18% от анкетираните посочват като недостатък на кредитните карти високите такси за обслужване, а 16% таксите за теглене от банкомат. С таксите при използване на кредитни карти са запознати цели 74% от респондентите, което показва повишен интерес към този тип продукти.
 
За да отговори на нарастващата тенденция, А1 предлага кредитна карта на своите клиенти. А1 Кредитна карта е международна, безконтактна кредитна карта MasterCard, която дава възможност за разплащане в интернет и теглене на пари от банкомат без такса в цял свят. Единственото условие за кандидатстване за А1 Кредитна карта е клиентът да има абонамент за мобилни или фиксирани услуги от А1. Притежанието на картата е напълно безплатно – без такса за издаване, без месечни и годишни такси за обслужване. В допълнение към това клиентите не дължат никакви такси при плащане на POS терминал.
 
А1 Кредитна карта е с кредитен лимит до 3 000 лева, с фиксиран месечен лихвен процент от 1,48% и годишен процент на разходите (ГПР) в размер на 18.95%. Договорът за кредит е с неопределен срок, като самата пластика за А1 Кредитна карта е със срок на валидност 2 години от датата на издаването ѝ. Всички клиенти на А1, които сключат договор за А1 Кредитна карта в периода от 20.05.2019 г. до 30.06.2019 г., и чиято кредитна карта е активирана до 15.07.2019 г. ще могат да се възползват от специални промоционални условия - 0% лихва за първите 45 дни.
 
„Броят на хората, използващи и плащащи активно с карта нараства с всеки изминал ден и това е съвсем логично. С А1 Кредитна карта предоставяме на нашите клиенти още една възможност за управление на средствата, без да се налага да плащат такси за обслужване, разплащане и теглене от банкомат не само на територията на България, но и в чужбина. Продуктът е лесно достъпен и се радва на много висок процент на одобрение, като същевременно предлага редица преференциални условия, сигурност и повече контрол над собствените финанси – неща, които са от изключителна важност в нашето динамично ежедневие“, сподели Яна Янкова, старши мениджър „Финансови услуги“ в А1 България.
 
Процесът по кандидатстване за А1 кредитна карта е максимално улеснен с цел удобство на клиентите - изисква се посещение на магазин на компанията и попълване на заявление. След това клиентът получава обаждане за детайлите и финализиране на процеса.
1 Методология на проучването: проучването е проведено в периода 22 март – 17 май, чрез онлайн анкета на A1.bg. В изследването са взели участие 1 002 респондента.