София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Над 50% от демократите в Конгреса на САЩ искат импийчмънт на Тръмп

По информация на CNN

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Броят на членовете на Демократическата партия в долната камара на Конгреса на САЩ, подкрепящи започването на процедурата по импийчмънт на президента Доналд Тръмп е 118, което е повече от половината от Демократическата фракция, съобщи CNN.
Според информацията последният конгресмен на щата Калифорния Салуд Карбахал се е изказал в полза на импийчмънта на Тръмп. Общият брой на демократичните законодатели в долната камара на Конгреса с това убеждение се увеличи с 23 души след речта на бившия специален прокурор Робърт Мюлер миналата седмица, съобщи медията. Мюлер отговори на въпроси, свързани с разследването му за намеса от страна на Руската федерация в изборите в САЩ през 2016 г.
Импийчмънтът предвижда наказателно преследване на федерални служители, включително на американския президент, обвинен във "държавна измяна, подкуп или други тежки престъпления и престъпления". „Изключителната прерогатива“ да формулира и повдигне обвинение е Камарата на представителите. Конгресмените гласуват да отнесат въпроса до правната си комисия, където обвиненията се разследват. Ако има основания, тогава се подготвя действителното обвинение.
След одобрение от комисията документът се изпраща до пълната камара на представителите. За одобрението му е необходимо обикновено мнозинство от гласове, което при сегашния баланс на силите законодателите на Демократическата партия на САЩ в опозиция могат теоретично да спечелят.