София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Над 500 събития в културната програма на Пловдив

Как премина церемонията по откриването

5 годиниКултура 9 Боряна Райчева

Вторият по големина град у нас вече е Европейска столица на културата 2019. Грандиозният спектакъл по откриването в сърцето на Пловдив откри невероятният Теодосий Спасов - на фона на художествени образи от хилядолетната история на града под тепетата.

Спектакълът „Ние сме всички цветове“ започна на сцената на зашеметяващата и единствена по рода си 30-метрова светлинна кула. Тя осигури на огромната публика видимост от 360 градуса.

Над 200 кукери от Пловдивско и Карловско излязоха на сцената със своите автентични костюми, за да прогонят символично злите сили и да дадат добро начало на годината. Те бяха осветени от над 350 прожектора.
Речи произнесоха еврокомисарят Мария Габриел и кметът на Пловдив Иван Тотев.

Министърът на културата Боил Банов, Цветан Цветанов, министърът на финансите Владислав Горанов, депутати и други държавници присъстваха на откриването.

Кратката продукция „Хорът на езиците” пък представи символично културното многообразие на Пловдив. Текстът е на германския драматург Густав Рюб и е на български, английски, френски, испански, италиански, арменски, гръцки, турски, руски, иврит и дори има и фрагменти от майчиния език на ромите.

Спектакълът приключи със сет на германския диджей Schiller.

Откриването е кулминацията на 4-годишна подготовка. За нея от държавния бюджет са тази година са заделени 10 млн. евро, останалата част от парите са от общината и частни спонсори.

2 млн. лв. бяха вложени само в сцената. Строежът й предизвика сериозни проблеми с трафика в Пловдив, също както и сериозните мерки за сигурност.

В социалните мрежи имаше противоречиви коментари за церемонията. Стотици похвалиха шоуто, немалко са и негативните мнения. Мнозина определиха естетически спектакъла като сходен на събития от времето на социализма. Други пък като шедьовър на изкуството и шанс да блеснем сред другите членки на Европа.

Днес вече започна демонтирането на 30-метровата кула. След внушителното събитие вчера, днес конструкцията от 6 нива започва да разчиства пътя на булеварда. Сложната и конструкция бе подготвена специално за откриването.
През следващите месеци ще има повече от 500 културни събития, сред които – изложби, представления, джаз и оперни фестивали.



Междувременно Пловдив влезе в класацията на вестник "Ню Йорк Таймс" за топ 52 места, които да посетим през 2019 година.

Пловдив заема 48-о място в класацията на "Ню Йорк Таймс" и се нарежда до градове като Лос Анджелис, Кълъмбъс, Хюстън, Дакар, Марсилия, Лион, Доха и други.

"Със своя колоритен и павиран исторически център, добре запазени римски руини и оживена арт сцена, вторият по големина град в България е изненадващо пренебрегван от туристите, които предпочитат старинния и постсъветски чар на столицата на страната София", разказва авторът на материала за Пловдив Ан Ма.

"Но сега, като Европейска столица на културата за 2019 година, този европейски скъпоценен камък е готов да блесне", пише още Ма и продължава с описание на Пловдив.

Телевизия CNN също е наредила Пловдив сред топ дестинациите за настоящата 2019 година.