София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Над 70% от българските семейства живеят под минимума

Животът на софиянци е по-скъп с почти 200 лв.

4 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

2472 лева е издръжката на четиричленно домакинство, състоящо се от двама възрастни и две деца, или 618 лева средно на човек. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за края на третото тримесечие на 2019 г.
Традиционно животът в София е по-скъп от средното за страната, и е 815 лева на човек, което значи 3259 лева за четиричленно семейство. Виолета Иванова, иксперт в Института за социални и синдикални изследвания уточни, че за София е разработена самостоятелна потребителска кошница, в която е отчетена регионалната специфика на потребление. В столицата са заложени по-високи цифри за наеми, транспорт, отопление, услуги, а се оказва, че фактическата нетна работна заплата изостава с около 19% от необходимата работна заплата за издръжка.
Данните на синдиката сочат, че 72,5 процента от домакинствата в България живеят с общ доход на лице под необходимите средства за живот.