София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Над половината българи не искат предсрочни избори

Борисов печели най-много симпатии от политическите лидери

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Над 50% от българите са на мнение, че не са необходими предсрочни парламентарни избори. На противното мнение са единствено привържениците на БСП. Това сочи изследване на общественото мнение на социално-политическия индекс  „24 ТРЕНД“.

В обществото продължават да доминират оптимистичните нагласи за бъдещето на България. Проведено изследване между 1 и 8 юли сочи, че 48% от българите са оптимисти срещу 40% песимисти.  Анкетирани са 1007 бългаски пълнолетни граждани по метода „лице в лице“. При направена разбивка по възрастова категория е установено, че сред най-младите оптимистите са над два пъти повече от песимистите, докато при анкетираните над 70-годишна възраст съотношението е 1:3 в полза на песимистите.

28% от запитаните очакват икономическото положение в България да се подобри в следващата една година. На противното мнение са 18% от българските пълнолетни граждани. Най-голям е делът на тези, които не очакват промяна в следващата една година – 43%.

Данните за очаквания жизнен стандарт са сравними с тези за икономическото състояние в страната. И тук отново младите са оптимисти за подобряването на жизнения им стандарт, за разлика от по-възрастните, при които преобладават песимистичните нагласи.

Отношението на българите към основните партийни лидери също се запазва спрямо тенденцията от декември 2017 година.  Отново най-голямо одобрение получава Бойко Борисов с 39%, следван от Красимир Каракачанов – 36% и лидерът на БСП Корнелия Нинова – 28%.

С 4% се е покачило положителното отношение на българите към вицепремиера Валери Симеонов през месец юли, което вероятно се дължи на инициативите му през последните месеци.

Въпреки това обаче се запазва тенденцията към водещо отрицателно отношение българите към партийните лидери.