София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Надпреварата за ЕП стартира на Разпети петък

В битката влизат 15 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Надпреварата за предстоящите европейски избори официално се открива на днешния  26 април - Разпети петък. 30 дни преди изборния ден и приключва в 24,00 ч. на 24 май 2019 г
 
Има ли символика в това и ако да, то за кои от кандидатите след извървения път към Голгота, ще последва възкресение, българските избиратели ще решат на 26 май.
 
Иначе - кандидатите, влизащи в битката, са общо 27. От тях -13 са партии, 8 коалиции и шестима независими.
 
 Предизборната кампания се води на български език. Вече са ясни имената на водачите на евролистите.
 
Правилата на кампанията гласят, че по време на провеждането й, участниците могат да изготвят и разпространяват плакати, обръщения и други агитационни материали, като на всеки подобен материал  задължително се отбелязва от чие име се издава.
 
Брошурите следва да съдържат и текста, че купуването и продаването на гласове са престъпления, като информацията не трябва да заема  по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал. 
 
В аудио и ведеоматериалите тази информация трябва да се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание.
 
Сред другите изисквания са предизборните материали да  се поставят на определени от кмета места. Заповедта му се оповестява публично и се изпраща на районната избирателна комисия. 
 
Плакатите могат да се поставят на сгради, огради и витрини само след разрешение на собственика или управителя на имота.