София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Надзиратели се събират пред Централен софийски затвор

Цачева се среща с началниците на затворите

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Надзиратели от затворите в цялата страна се събират днес пред Централния софийски затвор.

Те подкрепят колегите си след случая с двамата избягали затворници на 3 април. 

Основните им искания са за увеличение на броя на надзирателите в затворите, които в момента са под санитарния минимум.

Надзирателите настояват още за обновяване на техниката и промени в законодателството, защото според него в момента те нямат право да напускат постовете си при никакви обстоятелства. А право на оръжие има само надзирател на пост едно.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Срещата е насрочена за 13.00 часа днес в Министерството на правосъдието, като на нея ще бъдат обсъдени създалото се напрежение в системата, както и възможни решения на актуални въпроси в спешен порядък.

Правосъдният министър Цецка Цачева каза в сряда в парламента, че случилото се с избягалите затворници е резултат от човешки грешки и "неодокомплектоване на системите за сигурност".

Заради бягството на двамата рецидивисти от затвора вече бяха подадени и приети две оставки - на шефа на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в правосъдното министерство Свилен Цветанов и на началника на затвора в София Петър Кръстев. Длъжностите им временно се заемат от служители на Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието.
 

Миналия месец за надзирателите и за съдебна охрана бяха обещани 15 млн. лв. допълнително. С част от тях бяха изравнени сумите за специфични служебни дейности между служителите на Министерството на правосъдието и на МВР, които работят на аналогични позиции.
 
Останалите пари са за увеличаване на заплатите.