София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Надзирателите готвят нов протест

Искат да се увеличи числеността им

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Надзирателите на затворете в цялата страна обявиха стачна готовност. Причината -  искането им за увеличаване на заетите в системата няма да бъде изпълнено за пореден  път. 
 
Припомняме, че още от 2018-та година те проведоха серии от протести, в които настояваха освен за по-достойно заплащане на труда им, за увеличаването на нощното възнаграждение и за по-добри условия, също и за увеличаване на щата.
 
Според недоволните нивото на охрана към момента на местата за лишаване от свобода е ниско, именно заради малкия брой заети с тази дейност. Като пример от ресорния синдикат посочиха, че в Софийски централен затвор за 800 лишени от свобода отговарят едва 28 надзиратели.
 
Исканията са за откриване на по 200 щата на година в сектора за сигурност към затворите. Към момента обаче е ясно, че този ангажимент, поет от управляващите по време на предишните протести, за тази и следващата година трудно ще бъде изпълнен.
 
Според заместник-министъра на правосъдието Николай Проданов ведомството му е направило всичко необходимо тези искания на затворническата охрана да бъдат чути и да се вкарат в бюджет 2020, но към момента нямало потвърждение, че това ще се случи.
 
От Синдиката на затворите в България обаче са категорични, че ако нужната сума за назначаване на нови 200 надзиратели за 2020-а година не бъде заложена в бюджета, предстоят нови протести.