София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Най-краткият IQ тест се появи в мрежата

Тестът съдържа три въпроса

5 годиниЛюбопитно 4 Боряна Райчева

Професорът от Масачузетския технологичен институт Шейн Фредерик създаде най-краткия тест, които се основава на три математически въпроса, пише Mirror.

Наречен е Тест за познавателни способности и е създаден от учените през 2005 г. като част от проучване, но сега е публикуван в интернет. Като експеримент Фредерик предлага да бъде проведен измежду три хиляди души от различни области и с различни нива на образование, включително студенти в Йейл и Харвардския университет. Правилните отговори на всичките три въпроса бяха открити само от 17% от участниците.

Професорът нарича тестовите въпроси прости в смисъл, че правилният отговор е лесен за разбиране, когато се обяснява, но за независимо решение е необходимо да се импулсивно "потискат" числата, които идват на ум.

Тестът включва следните въпроси:

1. Комбинираната цена на тенис ракета и тенис топка е 1,10 долара. Ракетната топка е по-евтина с 1 долар. Каква е цената на топката?

2. За пет машини на текстилната фабрика са необходими пет минути, за да направят пет неща. За колко минути 100 машини ще направят 100 неща?

3. В езерцето растат водни лилии. Всеки ден броят им се удвоява. Ако са им нужни 48 дни, за да запълнят напълно езерото, за колко дни трябва да покрият половината от езерото?

Най-честите отговори са съответно 10 цента, 100 минути и 24 дни, но те са неправилни.

Професорът твърди, че всеки, който не отговаря "10 цента", всъщност дава правилния отговор. Всъщност правилните резултати са: 5 цента, 5 минути, 47 дни.