Гледай
на живо

Най-малко 23-ма загинали в огнения ад в Калифорния

Тръмп обяви извънредно положение в щата

Най-малко 23-ма загинали в огнения ад в Калифорния Броят на жертвите от огнения ад в Калифорния вече достигна 23-ма души, съобщават световните информац... thumbnail text
Броят на жертвите от огнения ад в Калифорния вече достигна 23-ма души, съобщават световните информационни агенции, цитирайки местните власти.
 
Овъглените тела на още 14 души бяха открити в градчето Парадайс в северната част на щата. Така броят на жертвите там достигна 23 души. В неизвестност са 35 души. Пламъците изпепелиха 100 00 акра гори. В същото време на юг, при друг голям пожар загинаха двама души. Заповеди за задължителна евакуация получиха над 200 000 души, включително целия град Малибу. Общо в щата заради пожарите са евакуирани четвърт милион души, включително жителите на градчето Таузънд Оукс, където в сряда стрелец уби 12 души.
 
Припомняме, че в средата на миналата седмица в окръг Вентура избухна горски пожар, който обхвана 285 кв. км. В овладяването му се включиха повече от 3300 пожарникари, като  бяха изпратени и 100 военни полицаи, които да помагат при евакуацията на хората от домовете им.
Общо обаче горските пожари в различни части на щата Калифорния, избухнали почти едновременно достигнаха 16.
 
"Случилото се е най-лошият възможен сценарий. Това е събитие, за което се опасявахме от доста време, че може да стане. И през годините работихме усилено, за да разработим план за евакуация на хората при такъв случай. Трябва да разберете, че съществуват фактори, при които и най-добрите планове не са перфектни. Така че, това не е точната развръзка, на която се надявахме", коментира ситуацията в Калифорния местният  шериф Кони Хонеа.
 
Заради огромното по своя мащаб бедствие, американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение в Калифорния . Той нареди да се отпусне от федералния бюджет на щата необходимите средства за борба с огнената стихия и последващото възстановяване