София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Най-после: Майките и Б. Борисов сближиха позиции

Палатките на протеста остават, докато обещанията станат реалност

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Има напредък в постигането на общо решение, удовлетворяващо всички хора с увреждания,  около това се обединиха премиерът и протестиращите майки, след продължилата  повече от 5 часа среща  помежду им в сградата на Министерски съвет.  
 
Постигнато е разбирателство за изготвянето на общ стандарт за помощните средства. Майките споделят, че най-накрая са били чути, за това, че реформи са нужни. Категорични са обаче, че няма да се откажат, докато промените не се случат.
 
Въпреки благодарностите към борисов, майките няма да вдигнат палатковия лагер, докато обещанията на премиера не станат реалност.
 
Според Борисав самият факт, че всички заинтересовани страни са седнали на е една маса вече е голям напредък. След срещат премиерът обяви, че мненията по важните теми били диаметрално противоположни, но в името на всички нуждаещи се, ще се търси точния баланс. За да бъде постигнат  през следващата година за системата за хората с увреждания ще бъдат дадени допълнително 150 милиона лева. Според нуждаещите се парите не са достатъчни, но са стъпка в правилната посока.
 
Следващата среща между майките и Борисов ще е идния вторник. Промените в законите, които се очаква да се приемат на есен засягат над 700 000 души с увреждания, от които повече от 80 000 се нуждаят от чужда помощ.