София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Най-скъпи горива във Велико Търново

Гражданите излязоха на протест

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

За месец цената на основните горива във Велико Търново се е повишила с 11 до 13 стотинки на литър. За година ръстът е с 30 ст. Това сочат данните от портала „Фюело”. Поради по-високата цена на бензина и дизела, хората от града вчера излязоха на протест. Те заподозряха картел и призоваха за бойкот на големите вериги, както и за намеса на Комисията за защита на конкуренцията. „Толкова години държавата работи против нас, че е време да вземем съдбата в свои ръце и тази България да стане място, в което да живеят децата ни, а не да бягат навън“, каза организаторът на протеста Пламен Копанов.

В края на протеста гражданите на Велико Търново за кратко спряха движението на главния път.

Същевременно в Хасково горивата сега са най-евтини, а най-скъпи са в Монтана -  икономически най-бедният Северозападен регион. Това доведе до недоволство сред шофьорите.

 „Oткровено конкуренцията налага дори в рамките на една верига различни цени в различните градове. А защо в различните градове цените са различни, отново въпрос на логистика, на конкуренция, транспортни разстояния, начин на доставка, затова”, обяснява пред бТВ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Според петролната и газова асоциация цените на горивата в България са едни от най-ниските в Европейския съюз. По техни данни петролът е поскъпнал със 17%, а горивата средно с 5%.