София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Найджъл Фараж: Brexit може да е краят на ЕС

"Най-после ще се освободим от Гърция и Италия“

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Ако Обединеното кралство направи чисто излизане от Европейския съюз на 31 октомври и продължи да просперира самостоятелно, това може да означава края на блока, базиран в Брюксел, коментира Найджъл Фараж.

Фарадж заяви, че ЕС е ключов фактор за глобалистичния поглед върху света и Brexit би бил основен удар върху този "проект".

"Европейският съюз е в основата на глобалистичния проект. Ще се освободим от Гърция и Италия и всички тези икономики, които се справят толкова зле."

Фараж, член на Европейския парламент и лидер на партията Brexit, заяви, че потенциалното напускане не е различно от изборите за президент в САЩ от 2016 година, когато става дума за деконструктиране на глобализма.

"Brexit, победата на Тръмп - това са все големи удари, големи битки срещу глобализма", каза той.

"Глобализмът е за загуба на националната демокрация, загуба на независимостта, загуба на контрол над вашите граници. С тази битка за Brexit сме на първа линия на нещо, което не само ни засяга, а засяга Америка - това засяга целия западен свят."

Джеръми Корбин иска да отмени референдума и да оспори Brexit от години. Аз съм ангажиран да водя страната ни напред и да извадя Великобритания от ЕС до 31 октомври.

Фараж обаче изрази предпазливост по отношение на това как Обединеното кралство трябва да се откъсне от Съюза.

"Изглежда, че иска да предложи изменена форма на това споразумение за оттегляне и това все пак ще ни остави много обвързани с правилата на ЕС", каза той, като добави, че подобно излизане от Европейския съюз би предотвратило и незабавното двустранно търговско споразумение със САЩ

Фараж защити решението на Джонсън да получи кралско одобрение за спиране на Парламента до средата на октомври, искане, което беше одобрено в сряда от кралица Елизабет II.