София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Наим Сюлейманоглу е баща на японката Секаи Мори

ДНК тест доказа посмъртно бащинството на щангиста

6 годиниОбщество 13 Боряна Райчева

ДНК тест потвърди, че японката Секаи Мори е дъщеря на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу. Малко след смъртта на „джобния Херкулес“ на 18 ноември 2017г., Мори заведе дело за доказване на бащинство. Именно това бе и предсмъртното желание на шампиона, дъщеря му да бъде намерена.

 

Анализът от пробите взети от тялото на щангиста доказват на 99,9%, че японката е негова дъщеря. Според, теста Секаи Мори е първородна дъщеря на Сюлейманоглу от връзката му с японската журналистка Киоко Мори. Двамата са се запознали по време на летните олимпийски игри в Сеул през 1988г.

 

След направената експертиза Секаи Мори получава правото да претендира за част от наследството на спортиста. В наследство на вече четирите си дъщери Сюлейманоглу остави недвижими имоти и парична сума от 2 млн лири.

 

На 4 юли тази година тялото на Наим Сюлейманоглу бе ексхумирано, за да бъдат взети необходимите проби за ДНК анализ. Въпреки противопоставяне от страна на две от дъщерите на шампиона, турски съд разреши да бъде извършена процедурата.

 

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести е роден в българското село Птичар през 1967 с името Наум Шаламанов. През 1986г. по време на така наречения Възродителен процес щангистът емигрира в Турция, където местно получава гражданство и сменя името си на Наим Сюлейманоглу.