София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Намерени са 80 антични скелета в Атина

Предполага се, че са били жертва на масова екзекуция

8 годиниЛюбопитно 1 Боряна Райчева

Най-малко 80 скелета са намерени в древногръцкото гробище в Атина. Труповете са с железни окови на китките си.

Археолозите смятат, че вероятно са били жертва на масова екзекуция, но престъплението, за което са осъдени на смърт остава неизвестно.
Налице е известно уеднаквяване при скелетите, открити при разкопките. Те са били погребани отделно от останалите на това място.

Една от популярните теории твърди, че телата напомнят за останки от 632 година Пр.Хр. - най-ранните надеждни данни в историята на Атина. Вероятно става въпрос за неуспешния преврат, ръководен от аристократичния Силон, който с помощта на бащата на жена си искал да свали атинските елити. Тези действия се случват във време на граждански вълнения в древното общество.

В гробището Флирон са погребани над 1500 тела. Но за разлика от гробището Карамейкос, където са положени останките на хора от елита, то в това гробище почиват останките на обикновените жители на Атина.