София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НАМЕРИХА ГРОБА НА СЕРВАНТЕС 400 ГОДИНИ СЛЕД СМЪРТТА МУ

ИСПАНСКИ УЧЕНИ СА ОТКРИЛИ ОСТАНКИТЕ НА ВЕЛИКИЯ ПИСАТЕЛ

9 годиниКултура 10 Боряна Райчева

Съдебни учени разкриха, че са открили останките и гроба на испанския писател Мигел де Сервантес, съобщи Би Би Си.
На находката изследователите са се натъкнали в Манастира на босоногите тринитарианци, който се намира в Мадрид. Те признават, че идентифицирането на костите ще бъде трудно, но са на мнение, че са намерили не само останките на писателя, но и на неговата съпруга.
Известният с творбата си „Дон Кихот“ испански автор е погребан през 1616 г. С вековете църквата където е положен е преустройвана. Това води до преместване на тленните останки в новата сграда в края на 17-и век, където следите им се губят напълно.
Над 30 експерти са претърсвали мястото на гроба в крипта под Манастира с помощта на инфрачервени камери, скенери и радар.
Последващи анализи и могат да позволят на екипа да отдели костите на писателя от тези на другите хора, погребани с него.
След края на изследването Мигел де Сервантес ще бъде погребан отново „с пълни почести“ в същия манастир, но след построяването на нова гробница, каквото е било и желанието на автора.