София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАМЕРИХА ТЕЛАТА НА ТРИМАТА РАБОТНИЦИ ПОД РУИНИТЕ НА ХОТЕЛА

СПАСИТЕЛНАТА АКЦИЯ ВЪВ ВАРНА Е ПРЕКРАТЕНА

9 годиниКрими 3 Боряна Райчева

Намериха телата и на другите трима работници, останали затрупани под срутилия се хотел в сряда вечерта. Първото от тях беше открито снощи в 20 часа. Час по-късно от руините на сградата спасителните екипи извадиха и още едно тяло. Третият работник беше намерен след 1:30 снощи. И трите тела бяха намерени на приблизително едно и също място, както предполагаха експертите. По непотвърдена информация това са Тодор, Манол и Йосиф. Те са открити в котелното помещение на падналата постройка.
На обекта работиха следователи без почивка цяло денонощие. Те събираха доказателства за образуването на досъдебно производство. След намиране на трите тела, спасителните екипи прекратиха акцията по търсене на работниците и оставиха разследващи и прокуратура да се заемат със случая.
Мъжът, който е дал нареждания на работниците да режат арматурно желязо за скрап в хотел „Вероника“ край Варна, е задържан от полицията, съобщи кмета на морската столица Иван Портних. Във въпросния злощастен ден работодателят е наел мъжете за дейността срещу 5 лева на час.
Става дума за мъж на име Георги Георгиев. По думи на работниците, оцеляли като по чудо, Георгиев е избягал веднага след като сградата е рухнала.
Днес ще продължи разчистването на руините, като се очаква те да бъдат премахнати напълно. Веднага след това ще бъде свикан кризисен щаб за предприемане на бъдещи действия.
Припомняме, че в сряда малко след 18 часа се срути 11-етажният хотел „Вероника“ в курортен комплекс „Слънчев ден“ край Варна. Собственик на сградата е пловдивският бизнесмен Георги Георгиев. Веднага след инцидента беше потвърдена смъртта на един мъж, а издирвателните работи по намирането на другите трима продължи ден и половина.
Сградатае била предназначена за събаряне и построяване на ново. Затова решение обаче не е уведомена Главната инспекция по труда. Нито един от работниците на обекта не е имал трудов договор.