Гледай
на живо

Намират работа на 400-те уволнени миньори

Някои ще могат да се пенсионират, други да се преквалифицират

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов участва днес в работна среща с ръководството на „Въгледобив Бобов дол” ЕООД във връзка с получено уведомление за масово уволнение на 400 лица, което се предвижда в периода 16 юли 2018 г. – 31 декември 2018 г. На срещата присъстваха още и омбудсманът на РБългария Мая Манолова, кметът на Бобов дол адв. Елза Величкова, директорът на регионалната служба по заетостта в Благоевград Станислава Поповска, директорът на бюрото по труда в Дупница Наташа Илиева, както и представители на НОИ, Кюстендил и КНСБ.

Николов обяви, че към момента 230 са свободните работни места на територията на бюрата по труда в Дупница и Кюстендил, подходящи за лицата, които ще бъдат засегнати, и представи на заинтересованите страни предвидения от страна на Агенцията по заетостта план за действие, който цели минимизиране на щетите.

Мерките включват като начало организиране на ежедневни срещи на място във "Въгледобив Бобов дол" ЕООД с подлежащите на освобождаване, като целта е незабавно насочване към конкретни свободни работни места и осигуряване на заетост без прекъсване на трудовия стаж. Целта на плана за действие на Агенцията по заетостта е лицата, които ще бъдат засегнати от предстоящото уволнение, да получат подкрепа също чрез мотивационно обучение и психологическо подпомагане. „Ще се следват индивидуалните потребности на освободените работници и служители след регистрацията им като безработни“, заяви Драгомир Николов.

По-рано днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че на всеки миньор ще се предложи подходяща квалификация и работа.

В случай, че миньорите покриват условията за пенсиониране, вероятно те ще могат да упражнят това си право след напускането на мините, каза министърът.