София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нанков: Няма опасност от скъсване на стената на язовир „Бързина“

Състоянието му не е аварийно

6 годиниОбщество 14 Боряна Райчева

Стената на язовира е компрометирана. Преливникът функционира, добре оразмерен е, с циментова обшивка, така че с него няма проблем, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след инспекция на състоянието на яз. „Бързина". Проблем продължава да е стената на водоема.

Министърът обяви, че ще се работи със сифони, докато не намалее водата през летните месеци. Той допълни, че няма опасност от скъсване на стената.

По думите му на яз. „Рогозен" 1 ще решават проблема тепърва с преливника, като намалеят и там обемите на водата. „Може би в следващите няколко месеца - от два до три, с актуализация на проектите и вече не аварийни, а планови ремонти по двата язовира - преливника на „Рогозен" 1 и стената на „Бързина".

Подготвят се нормативни промени за категоризация на язовирите.

Министърът обяви, че са отпуснати 3 мил. лв. за ремонт на двата язовира. „Решаваме конкретния казус и ще го решим качествено. Предвижда се довечера валежите да започнат и мисля, че към момента с около 2 метра падна нивото на яз. „Рогозен" 1", обясни още регионалният министър.