София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НАП, ДАНС и МВР обясняват пред НС за теча на данни

Изслушването е в последния работен ден на депутатите

пропускане
5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

НАП, ДАНС и МВР ще обясняват пред депутатите за теча на данни от приходното ведомство в последния работен ден на парламента за този политически сезон. Това ще се случи по време на първото заседание на парламентарната временна анкетна комисия. 
 
Целта на тази комисия е да изясни всички факти и обстоятелства около случая с източената информация за над 4 милиона български граждани. В състава й влизат 15 депутати, по трима от всяка парламентарна група. Председател е народният представител  от ГЕРБ Красимир Ципов, а негов заместник е Румен Гечев от "БСП за България".
 
Периодът, в който комисията ще разследва причините, довели до пробива, е три месеца. Междувременно от Националната агенция по приходите ще дадат обяснения какви мерки са предприели след теча.
 
Припомняме, че за атаката стана ясно преди около две седмици. по случая вече са обвинени три лица - собственикът на фирмата "Тад Груп" - Иван Тодоров търговският директор Янков, обвинени за подбудителство към тероризъм и Кристиян Бойков, който според прокуратурата е извършителят на деянието. Бойков и Янков вече са на свобода съответно срещу парична гаранция и подписка, а за Тодоров държавното обвинение ще иска най-тежката мярка за неотклонеине - "задържане под стража".