София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НАП оставя на улицата работниците от фалиралата русенска фабрика

Омбудсманът: Да се спре публичната продан на ведомствените им жилища

пропускане
4 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до Националната агенция за приходите, в която настоява да бъдат защитени правата на работниците от фалиралата захарна фабрика в Русе, чиито ведомствени жилища бяха обявени за публична продан. Ковачева призовава жилищата да бъдат предложени за закупуване първо на работниците и то на достъпни за тях цени.
Причината за препоръката до НАП е молба, отправена към Ковачева от бивши служители на захарната фабрика, в която искат съдействие от нея пред държавните органи, за да могат да закупят жилищата, в които живеят под наем и които през годините са ремонтирали, стопанисвали и поддържали в добро състояние.
Казусът възникна, след като за фалиралото дружество започна процедура по обявяването му в несъстоятелност, като за покриване на задълженията му един от неговите кредитори е НАП. Приходната агенция пусна за продажба шест жилища, извън определените за продан 104.
В препоръката Диана Ковачева призовава за справедливо решение по случая и моли НАП да я информира в разумен срок за становището си и за предприетите действия в защита на гражданите.
„Казусът може да бъде решен така, че засегнатите работници и техните семейства да не останат в несигурност и без жилища, особено в контекста на предстоящия зимен сезон“, заявява в края на писмото си омбудсманът.