София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НАПАДАТЕЛ УБИ ПОЛИЦАЙ В БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

УАХАБИСТЪТ ИЗВИКАЛ „АЛЛАХ Е ВЕЛИК“ И ОТКРИЛ СТРЕЛБА

9 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Уахабист нападна полицейското управление в Зворник, Източна Босна и Херцеговина. Според телевизията въоръженият мъж е влязъл в полицейския участък в 19:10 часа местно време с два автомата. Извикал „Аллах е велик“ и започнал да стреля по полицаите. При инцидента е убит един полицай, а други двама са ранени.
Полицаите са успели да ликвидират нападателя. Министърът на вътрешните работи на Република Сръбска Драган Лукач е оценил инцидента като терористичен акт и е заявил, че полицията е с повишена бойна готовност. Той заяви, че няма да позволят да управляват терористи и че нивото на сигурност е повишено, защото това може да бъде начало на много по-лоши събития в Република Сръбска.
24-годишният Нердин Ибрич е нападателят на полицейското управление в Зворник, разкриват самоличността му днес босненските медии. Според тях Ибрич е бил на една година, когато полицаи от Зворник и сръбски паравоенни формации са убили баща му. Това се е случило на 1 юни 1992 г., когато родителят на Ибрич, заедно с още 750 босненци били закарани на Бели поток, а след това били убити.
Нападателят, заедно със своята майка, е бил сред първите, които са се върнали в Кучич кула след войната.
Прокуратурата в Босна и Херцеговина формира екип по заповед на главния прокурор Горан Салохович, който да разследва нападението на полицейското управление в Зворник. В него участват прокурори от отдела за тероризъм при Прокуратурата на Босна и Херцеговина.