Гледай
на живо

Нападателят Брентън Тарант е действал сам

Властите в Нова Зеландия установиха, че останалите трима арестувани нямат връзка с масовата стрелба в двете джамии Крайстчърч

Нападателят Брентън Тарант е действал сам Терористът Брентън Тарант е действал сам. Това обявиха от полицията. Открито беше тялото и на още ед... thumbnail text

Терористът Брентън Тарант е действал сам. Това обявиха от полицията.

Открито беше тялото и на още един убит. Жетртвите на кървавата атака вече са 50. Ранените също са толкова. Полицията обяви, че работи възможно най-бързо за идентифицирането на жертвите, за да върне загиналите на семействата им.

Срещу 28-годишния екстремист Брентън Тарант засега е повдигнато само едно обвинение. Но в хода на делото броят им ще се увеличи.

Междувременнпо стана ясно, че 48-годишният афганистанец Абдул Азис е предотвратил смъртта на десетки в една от двете атакувани джамии в Крайстчърч.

По време на кървавото нападение в храма Линууд Абдул Азис се изправил срещу хладнокръвния стрелец и го провокирал да излезе навън. Нападнал го с първото нещо, което намерил – терминал за кредитни карти.
През това време четириматa синове на Азис и мнозина други остават в джамията.

След схватката прераснала в престрелка на паркинга пред мюсюлманския храм. Брентън Тарант изпуснал пушката си и избягал. Влязал в колата си и дал газ.

По-малко от минута след този сблъсък, масовият убиец бил арестуван от двама полицаи, които ударили колата му със своята и го задържали на тротоара край пътя.

Брентън Тарънт убива 50 души, след като напада две джамии – най-смъртоносната масова стрелба в модерната история на Нова Зеландия. 41 от жертвите убива в джамията Ал Нуур преди да измине 5 километра през града и да атакува и другия мюсюлмански храм, където разстрелва още хора.

Малко преди атаките, Брентън е изпратил имейли на политици и журналисти, че ще нападне джамии. Премиерът на Нова Зеландия е получила такова писмо няколко минути преди началото на стрелбата.