София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нападателят от Нова Зеландия изпрати писмо до Русия

Брендън Тарант е обвинен за убийството на 51 души

5 годиниКрими 3 Боряна Райчева

Роденият в Австралия Брентън Тарант, обвинен в убийството на 51 души в две джамии в Нова Зеландия, написа писмо от затвора и го изпрати до мъж с името Алън в Русия. Писмото от шест страници беше публикувано на 13 август на уебсайта 4chan.

В съобщение от 4 юли, Тарант, по-специално, благодари на Алън за изпратените пощенски марки и говори за едномесечно пътуване до Русия през 2015 г. Той споменава Платон и други философи и писатели, които са го вдъхновили, а също така съжалява, че не може да даде свобода на чувствата си, иначе пазачът от затвора ще конфискува писмото.

В текста освен всичко друго се посочва, че предстои „голям конфликт“. Писмото също така съдържа изрази, които могат да се разглеждат като призиви към оръжие, отбелязва "Асошиейтед прес".

Правосъдният министър на Нова Зеландия Калвин Дейвис заяви, че властите на затвора не е трябвало да разрешават на Таран да изпрати писмо. Според него това не трябва да се повтаря.