София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нападелят от Крайстчърч иска да се защитава сам

При нападението загинага 50 души, десетки са ранени

пропускане
5 годиниКрими 4 Боряна Райчева

Обвиненият в убийството на 50 души в Нова Зеландия 28-годишен австралиец Брендан Тарант е пожелал сам да се защитава в съда. Това информира неговият досегашен адвокат, цитиран от в. „Ню Зийланд Хералд“. Според него Тарант изглежда умствено стабилен, което от своя страна поражда притеснение, че соченият за убиец ще се възползва от възможността по време на съдебното заседание да прокламира своите крайни убеждения.

По информация на „Ройтерс“ предполагаемият нападател е закупил четири оръжия и боеприпаси през интернет, като е посочил заверен от полицията документ за право на притежание.

Трагедията от преди няколко дни провокира властите в Нова Зеландия да преосмислят правото за притежание на оръжия и да предприемат стъпки в посока изменения в нормативната уредба.

"Ще гледаме да действаме възможно по-бързо", заяви министър-председателката Джасинда Ардерн пред радио "Ню Зийланд".

Припомняме, че на 14 март в град Крайстчърч при нападение в джамия загинаха 50 души. Нападателят успя да избяга от местопрестъплението, но по-късно беше заловен. Събитията предизвикаха реакции на световно ниво и бяха осъдени от различните религиозни общности.