Гледай
на живо

Нападение срещу четири джамии в Бирмингам

За една нощ са разбити прозорците с чук

Четири джамии в централния английски град Бирмингам са били нападнати за една нощ, а мъж с ковашки чук в ръка, е забелязан да разбива прозорци на две места за поклонение, съобщи полицията.

Службите за борба с тероризма разследват нападения срещу джамиите в четири различни района в северната част на града, се казва в изявление на полицията в Уест Мидландс. Добавя се, че инцидентите "се разглеждат като свързани", цитира АФП.

Началникът на полицията Дейв Томпсън заяви, че все още не знаят за мотива на снощните атаки и добави, че силите и отдела за борба с тероризма работят рамо до рамо, за да открият кой е отговорен.

Полицаите са били алармирани в ранните часове на четвъртъка, че мъж разбива прозорци с чук на едно от местата за поклонение.

След съобщения за подобно нападение срещу друга джамия в съседен квартал, служителите разположили целенасочени патрули и открили "допълнителни щети" на други две места. Експерти работят за идентифициране на доказателствата като се гледат и камерите за видеонаблюдение.

Британската национална полиция миналата седмица съобщи, че полицаите осигуряват "надеждни патрули" около джамиите непосредствено след смъртоносното нападение в петък в Нова Зеландия.

Антирасистките групи предупреждават, че ислямофобията се увеличава във Великобритания и води до скок на крайно дясната дейност в страната.

В доклад, публикуван миналия месец от благотворителна организация, се посочва анкета, в която повече от една трета от британците смятат исляма за "принципна заплаха за британския начин на живот".