София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ЧЕХИЯ ОТКАЗА ДА ПРИЕМЕ ПОСЛАНИКА НА САЩ

НАПРЕЖЕНИЕ МЕЖДУ САЩ И ЧЕХИЯ

9 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Президентът на Чехия Милош Земан няма да приеме в резеденцията посланика на САЩ в Прага Андрю Шапиро. Причина за това решение на Земан са коментарите на дипломата за решението на чешкия президент да присъства на тържествата за Деня на победата в Москва. Това заяви самият държавен глава, цитиран от Ройтерс.
Президентът се аргументира с това, че няма как един посланик да дава съвети на президента. „Не мога  да си представя чешкият посланик във Вашингтон да дава съвети на американския президент къде да пътува", заяви Земан, като допълни, че вратите на резиденцията са затворени за посланика Шапиро. Той може да присъства само на обществените събития в Замъка на Прага.
Преди известно време дипломатът на Америка заяви в телевизионно интервю, че присъствието на президентът на Чехия на тържествата на Русия би било недалновидно, тъй като щял да бъде и единственият лидер на държава от Европейския съюз.
Президентът Земан се отклонява често от общия курс на Европейския съюз по отношение на Украйна и санкциите срещу Русия.

Повече по темата и мнението на политолога Минчо Христов, гледайте в следобедния блок на телевизия Евроком - "Делници", с водещ Николай Колев.