София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Напрежение заради споразумението между Турция и Либия

Външните министри на ЕС ще проведат среща по темата

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Външните министри на Европейския съюз ще проведат среща относно споразумението за разграничаване на морските пространства между двете страни за морска територия между Турция и Либия, което предизвика напрежение между Анкара и ЕС и повиши залозите в ескалираща битка за подводни ресурси в Средиземно море.

Споразумението, подписано от Анкара и подкрепеното от ООН в края на миналия месец, демаркира нови морски граници между двете страни. Сделката беше ратифицирана от турския парламент в четвъртък.

Новата морска граница пресича зона, за която Гърция и Кипър претендират. Тече близо до гръцкия остров Крит и може да застраши плановете за газопровод, който да доставя източен средиземноморски газ до Европа. Сделката заплашва и да усложни мирния процес във войната в Либия.

Гърция планира изолиране на Турция на международната сцена и търсене на начини да се отмени споразумението между Турция и Либия, което нарушава гръцкия суверенитет.

Очаква се гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да изрази загрижеността на страната относно споразумението и за нарушенията на Турция в Източното Средиземноморие на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз.

Целта на Гърция е на срещата да бъде взето решение относно турските действия. Следващата стъпка на Атина е да подаде официална жалба в ООН. Действията на Турция вече са осъдени от САЩ, ЕС, Русия, Израел и Египет, а Гърция иска да създаде международна подкрепа по този въпрос.

Междувременно стана ясно, че турският министър на отбраната Хулуси Акар е заявил, че споразумението на Турция с Либия не е нито заплаха, нито нарушаване на правата или законите на други държави.