София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Народното събрание прие закон за премахване на комунистическите символи

Тоталитарният режим ще бъде изучаван в училище като престъпен

7 годиниПолитика 13 Боряна Райчева

Периодът от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. ще се изучава в учебниците. Това реши парламентът, след като прие на първо четене законопроект за промяна на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Така тоталитарният режим ще влезе в учебниците и учебните помагала на училищата и университетите. Според промените този период от българската история трябва да получи обективно отразяване.

За промените в закона гласуваха 104 народни представители. 46 бяха против, а трима се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ДПС и БДЦ-Народен съюз. Против бяха от БСП, АБВ и "Атака".

В законопроекта има още един важен момент – от публичните места ще бъдат премахнати всички лозунги, снимки, знаци, предмети и паметници, които са създадени през комунистическия режим в негова възхвала. Забраната ще важи и за всичко свързано с Българската комунистическа партия (БКП) и нейните ръководни функционери.

Ако определени предмети, знаци или сгради не могат да бъдат премахнати, то тогава пред тях ще се поставя табела с надпис, че комунистическият режим е обявен за престъпен със закон. Премахнатите паметници ще могат да се даряват на Музея за социалистическо изкуство.

Ако символите не бъдат премахнати, глобите са 200 лв. за физическо лице и 2000 лв. за юридическо.