София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нарухито слага короната утре

Президентът Румен Радев и принц Чарлз са сред гостите

пропускане
4 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Тържествената церемония по коронясването на японския император Нарухито ще се състои утре, 22 октомври. Ще присъстват повече от двеста представители на 174 държави по света, а за японските граждани денят ще бъде почивен.
На събитието, което според експерти по дворцов етикет, се случва веднъж на поколение, България ще бъде представена от президента Румен Радев. Сред чуждестранните гости на събитието се очаква да бъдат принц Чарлз и вицепрезидентът на Китай Ван Цишан.
Император Нарухито се качи на престола на 1 май, когато му бяха връчени основни имперски символи, но тогава церемониите бяха доста по-скромни от предстоящата утре. Сега той и съпругата му императрица Масако ще се появят в официалните си роби и ще заемат местата си на трона, който е олицетворение на властта им.
Основните церемонии бяха планирани за 22 октомври, както и през ноември. Поради последиците от тайфуна Хагибис обаче, който удари Япония на 12 октомври и уби 78 души, бе решено парадът да се отложи за 10 ноември, а самата церемония по интронизацията ще се проведе на 22 октомври, както е планирано.
Празненствата по повод коронацията ще струват около 16 млрд. японски йени.