Гледай
на живо

Населението харчи най-малко пари за култура

Челни позиции държат разходите за жилища, данъци и осигуровки

Населението харчи най-малко пари за култура Образованието и културата не са приоритет на българския народ. Това са показали данните на Националн... thumbnail text

Образованието и културата не са приоритет на българския народ. Това са показали данните на Националния статистически институт за 2018 г., публикувани вчера.
На човек се пада средно по 279 лв. И макар че има ръст от предходната година, когато парите са 230 лв., това са едва 4,8% от доходите средно в страната. Сумата е нищожна в сравнение с другите приоритети на населението - храна, алкохол, цигари, мобилни телефони. Челните позиции се държат от разходите за жилища, данъци и осигуровки, както и за транспорт и съобщения (т.е. мобилни и стационарни телефони). Средностатистическият българин е обитател на панелен блок без централно отопление, но има собствено жилище и харчи най-много средства за него.
От предметите за дълготрайна употреба най-разпространен е телевизорът - притежават го 99,% от домакинствата, а 31,4 на сто имат по два и повече телевизора. Същото е положението и с мобилните телефони.