Гледай
на живо

Населението на Пекин намаля за пръв път от 20 години

Китай се бори да увеличи раждаемостта

Населението на Пекин намаля за пръв път от 20 години За пръв път от 20 години населението на китайската столица Пекин е намаляло, показват официални данн... thumbnail text

За пръв път от 20 години населението на китайската столица Пекин е намаляло, показват официални данни, цитирани „Азиан кореспондент“.

Броят на постоянните жители на града за 2017 година е бил 21 707 000, с 22 000 по-малко от предходната, сочат данни на местните власти. Според доклад на службите в града, броят на постоянно пребиваващите в шестте градски региона, продължава да намалява. През последните три години постоянните жители на Пекин са намалели с 740 000, се казва в доклада.

Намаляването на броя на жителите е в съответствие с плана на Пекин за борба с "градските болести", претоварените пътища, замърсяването, недостига не ресурси и покачването на цените на недвижимите имоти.

Част от решението на правителството за пренаселеност включваше интегрирането на икономиката на Пекин със съседната провинция Хъбей и град Тиендзин, което включваше предложения за преместване на университети, правителствени отдели и индустриални фирми.

Масовото преместване включваше и изграждането на инфраструктура. Правителството също така инвестира сериозно в транспортни мрежи, за да позволи по-лесно пътувания на дълги разстояния.

Населението на Пекин се увеличи с две трети от 1998 г. до сега, потреблението на енергия нарасна повече от два пъти, а броят на автомобилите скочи трикратно.

Въпреки че големи градове като Пекин и Шанхай са си поставили за цел да контролират нарастването на населението, Китай като цяло опитва да предприеме действия за увеличаване на раждаемостта, която се понижи през 2017 г. и се очаква да спадне още повече през тази година. Правителството се опитва да увеличи раждаемостта, която падна миналата година и се очаква да се понижи още.

До края на 2035 г. възрастните хора в Китай се очаква да бъдат 400 милиона. Понастоящем тази цифра възлиза на 240 милиона, а това натоварва здравните услуги и пенсионните фондове, според Асоциацията на социалните осигуровки на Китай.