София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Населението на Пекин намаля за пръв път от 20 години

Китай се бори да увеличи раждаемостта

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

За пръв път от 20 години населението на китайската столица Пекин е намаляло, показват официални данни, цитирани „Азиан кореспондент“.

Броят на постоянните жители на града за 2017 година е бил 21 707 000, с 22 000 по-малко от предходната, сочат данни на местните власти. Според доклад на службите в града, броят на постоянно пребиваващите в шестте градски региона, продължава да намалява. През последните три години постоянните жители на Пекин са намалели с 740 000, се казва в доклада.

Намаляването на броя на жителите е в съответствие с плана на Пекин за борба с "градските болести", претоварените пътища, замърсяването, недостига не ресурси и покачването на цените на недвижимите имоти.

Част от решението на правителството за пренаселеност включваше интегрирането на икономиката на Пекин със съседната провинция Хъбей и град Тиендзин, което включваше предложения за преместване на университети, правителствени отдели и индустриални фирми.

Масовото преместване включваше и изграждането на инфраструктура. Правителството също така инвестира сериозно в транспортни мрежи, за да позволи по-лесно пътувания на дълги разстояния.

Населението на Пекин се увеличи с две трети от 1998 г. до сега, потреблението на енергия нарасна повече от два пъти, а броят на автомобилите скочи трикратно.

Въпреки че големи градове като Пекин и Шанхай са си поставили за цел да контролират нарастването на населението, Китай като цяло опитва да предприеме действия за увеличаване на раждаемостта, която се понижи през 2017 г. и се очаква да спадне още повече през тази година. Правителството се опитва да увеличи раждаемостта, която падна миналата година и се очаква да се понижи още.

До края на 2035 г. възрастните хора в Китай се очаква да бъдат 400 милиона. Понастоящем тази цифра възлиза на 240 милиона, а това натоварва здравните услуги и пенсионните фондове, според Асоциацията на социалните осигуровки на Китай.