София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Настаняват ромите от Войводиново в "Столипиново"

Част от потърпевшите са недоволни

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Развръзка по казуса "Войводиново". Настаняват изгонените преди месец от незаконните им домове роми в общински жилища в пловдивския квартал "Столипиново". До решението се стигна след провелата се по-рано днес среща между представители на малцинствата, властимащи, местни жители и неправителствени организации.
 
Припомняме, че в събота се стигана до нова порция високо напрежение. През деня част от ромите влязоха в махалата, придружени от адвокат и представители на неправителствена организация и заявиха, че искат да се върнат в необитаемите вече постройки. Това предизвика жители на селото да организират спонтанен протест и само адекватната намеса на полиция предотврати ескалация на конфликта.
 
Областната управа  днес се ангажира да предостави жилища на 50 от социално слабите роми.
 
Част от тях обаче не останаха удовлетворени. Те продължават да настояват да се върнат в домовете си, като 17  от тях са завели дела срещу общината и оспорват събарянето на къщите си.
 
Останалите жители на селото също не са доволни от взетото решение, тъй като според тях това облагодетелства ромите и настояват те да се изнесат в жилища на свободен наем.