Гледай
на живо

Настаняват ромите от Войводиново в "Столипиново"

Част от потърпевшите са недоволни

Настаняват ромите от Войводиново в "Столипиново" Развръзка по казуса "Войводиново". Настаняват изгонените преди месец от незаконните им домове роми в... thumbnail text
Развръзка по казуса "Войводиново". Настаняват изгонените преди месец от незаконните им домове роми в общински жилища в пловдивския квартал "Столипиново". До решението се стигна след провелата се по-рано днес среща между представители на малцинствата, властимащи, местни жители и неправителствени организации.
 
Припомняме, че в събота се стигана до нова порция високо напрежение. През деня част от ромите влязоха в махалата, придружени от адвокат и представители на неправителствена организация и заявиха, че искат да се върнат в необитаемите вече постройки. Това предизвика жители на селото да организират спонтанен протест и само адекватната намеса на полиция предотврати ескалация на конфликта.
 
Областната управа  днес се ангажира да предостави жилища на 50 от социално слабите роми.
 
Част от тях обаче не останаха удовлетворени. Те продължават да настояват да се върнат в домовете си, като 17  от тях са завели дела срещу общината и оспорват събарянето на къщите си.
 
Останалите жители на селото също не са доволни от взетото решение, тъй като според тях това облагодетелства ромите и настояват те да се изнесат в жилища на свободен наем.