София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Настимир Ананиев: Поправките в Кодекса за застраховане са абсолютен лобизъм

Нужни са конкретни мерки за намаляване на жертвите по пътищата

5 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

В предаването "Делници" на Евроком Настимир Ананиев коментира поправките в Кодекса за застраховане. Експертът по пътна сигурност счита поправките в Кодекса за застраховане за абсолютен лобизъм.

Ако броят на жертвите на пътя падне драстично, обезщетенията за смърт също ще паднат, но изглежда, че вносителите на поправките не вярват в това, заяви Настимир Ананиев.

При сключване на застраховка "Гражданска отговорност" все още не е въведена системата на принципа "бонус-малус", при която рисковите шофьори плащат повече за гражданска отговорност.

Според Ананиев самият текст не е написан юридически правилно. Става дума за обезщетение за емоционална привързаност, но не е конкретизирано. Нужно е да се изготвят конкретни мерки за намалянето на жертвите на пътищата. 

На заседанието на бюджетната комисия, където ще се гледат текстовете, са поканени да присъстват всички заинтересовани страни. "Интересно ми е дали всички шофьори, които имат застраховка, са поканени на обсъждането." коментира Ананиев.

Цялото интервю гледайте по-късно в сайта на Евроком.