София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Настоях накуп да платим за F-16, омръзнаха ми борчовете“

Премиерът Бойко Борисов инструктира посланиците ни в чужбина

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Настоях да платим накуп за F-16, омръзна ми в три управления да им плащам борчовете на тези, които са пазарили самолети. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с посланиците и на България в чужбина.

„Покупката за нова техника за армията ни. Много от вас знаят твърдата позиция на САЩ за достигане на 2% от БВП и неотстъпчива позиция за членките на НАТО за споделена отговорност и охрана. Затова решихме за варианта за най-добрия самолет F 16, който подобрява нашите възможности“, отбеляза премиерът.

Бойко Борисов отвърна и на твърденията в публичното пространство, че ако няма 12, а са 9 ракетите се намалява способността на самолета.

„Нищо подобно, защото това е началото на превъоръжаването на нашите ВВС. Като отговор бих им казал на тези знатни военни, че аз настоях да си платим веднага“.

„Не случайно ние имаме бойна авиация, но всичко ново до този момент, което сме придобили, е годно само да натовариш щаба и да избягаш“, заяви той.

„Само транспортни самолети и хеликоптери без нито една пушка за стотици, милиони, повече от колкото F 16“, подчерта той.

„Какво въоръжения имат само „Пантерите“, защото аз ги платих, нашето правителство“, заяви той.

Според него сега въоръженияте се използват само за спасителни операции. „Тези същите излизат да ни дават оценка. Позволявам си да го говоря в този тесен кръг, защото трябва да знаете какво да отговорите, когато ви питат в чужбина“, обобщи Бойко Борисов.