София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НАТО не иска ново състезание по въоръжаване

Полша призова Запада да се обедини срещу Русия

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Всички съюзници са съгласни, че САЩ спазват изцяло договора за контрол на ядрени оръжия от 1987 година, но проблемът е поведението на Русия. Това каза генералният секретар на Алианса Йенс  Столтенберг по повод решението на Вашингтон да се оттегли от договора.

"Ние не искаме нова студена война, ние не искаме ново състезание по въпросите на въоръжаването", каза той пред репортери.

По думите му, страните от Северноатлантическия алианс не обмисляли възможността за разполагане на нови ядрени ракети в Европа в отговор на увеличаващия се ракетен потенциал на Русия.

Столтенберг отбеляза, че тази седмица ще се проведе среща на Северноатлантическия съвет на посланическо равнище, където ще бъде обсъден договора от 87-ма година и поведението на Руската федерация.

Припомняме, че през уикенда американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от договора, сключен през 1987 г. между тогавашния американски президент Роналд Рейгън и съветския ръководител Михаил Горбачов, заради нарушения на споразумението от Москва. Впоследствие Тръмп се зарече, че САЩ ще увеличават ядрения си арсенал, докато държавите не се вразумят и "не дойдат на себе си".

Днес реакция по случая дойде и от Полша. „Западът трябва да се обедини срещу Русия“, заяви ръководителят на полското бюро за национална сигурност Павел Солох по време на Варшавския форум за сигурност, който започна във Варшава.

"Русия е стратегическо предизвикателство за сигурността, не само за сигурността на Полша и региона, но и за целия континент, а това предизвикателство е от световно значение", каза Солох. Според него Москва "се опитва да наруши световния ред и световната сигурност".

"Нашето единство е по-важно от всякога, не само в рамките на НАТО, но и като цяло на цялата западна общност." Нашият отговор трябва да бъде координиран ", каза Солох.

Говорейки за плановете за разполагане на постоянна база на НАТО в Полша, той нарече тази идея инвестиция в сигурността.

Напоследък темата за опасността от война, за която се твърди, че идва от Русия, се обсъжда активно в Полша. В тази връзка беше приета програма за рязко увеличаване на силата на полската армия. Многонационална батальонна група на НАТО и американска бронирана бригада са разположени в Полша.  Москва пък многократно подчерта, че никога няма да атакува нито една от страните от НАТО. Според руския външен министър Сергей Лавров НАТО е наясно с факта, че Русия няма планове да атакува никого, а просто използва случая да разгърне повече оборудване и батальони близо до руските граници.