София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАТО обеща да защити украинските кораби в Керченския проток

За тази цел се планира засилване на разузнаването

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

НАТО възнамерява да осигури безопасното преминаване на украински кораби през Керченския проток, информира постоянният представител на САЩ към Алианса Кей Бейли Хъчисън.
За тази цел се планира засилване на разузнаването, включително въздушното движение, както и увеличаване на броя на корабите на НАТО в Черно море.
Според нея подходящият пакет от решения се очаква да бъде взет по време на преговорите между външните министри на страните от Алианса във Вашингтон на 3-4 април.
От своя страна висш служител на Държавния департамент заяви, че тези мерки са само част от отговора на предизвикателствата, пред които е изправен НАТО в региона.
Не само заради инцидента в Керченския проток, но и защото вярваме, че Русия заплашва съюза на целия източен фланг, а не само на север, коментира той.
На сутринта на 25 ноември две лодки на украинския флот Бердянск и Никопол, както и влекач Яни Капу, нарушиха държавната граница на Русия и за няколко часа извършиха опасни маневри, без да реагират на законните искания на руските военни.
Граничната охрана задържа украинските кораби с оръжие. Трима моряци бяха леко ранени.
Владимир Путин нарече инцидента предварително подготвена провокация, от която Петро Порошенко се нуждае в навечерието на президентските избори заради ниския му рейтинг.