София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НАТО отбеляза рекордна активност на руските подводници през 2019 г.

Централата на алианса води интензивна дискусия относно евентуална реакция

4 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

НАТО твърди, че активността на руските подводници през последната година е достигнала най-високото ниво от края на Студената война. Това написа в понеделник германската медийна група RND във връзка с доклада на съюза.

По думите й в централата на НАТО се водят интензивни дискусии относно евентуален отговор на маневрите на подводниците на Руската федерация. „Русия непрекъснато усилва операциите си под вода“, цитира медийната група представителката на алианса Оана Лунгеску. Тя твърди, че на първо място това се отнася за северния Атлантически океан и Норвежко море.

Лунгеску заяви, че НАТО ще отговори чрез модернизиране на противокорабните контрамерки и засилване на патрулите. Алиансът отбелязва, че пътищата за военно снабдяване, каналите за комуникация и цивилните търговски пътища в Северния Атлантически океан „са жизненоважни за сигурността на Европа“.

Алиансът се опасява, че Москва иска да подкопае връзките между ЕС и САЩ в Атлантическия океан, пише RND с позоваване на неназовани източници в НАТО. Те предупредиха за специалната опасност от руските ракети на база подводници. Медийната група споменава подводниците на Project 955 Borey и хиперзвуковите ракети Zircon, които са разработени от Русия.