София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАТО пази евровота от хакери на Русия и Ислямска държава

Алиансът е в състояние да защити Евросъюза, казва Йенс Столтенберг

5 годиниИзбори 2019 1 Боряна Райчева

Североатлантическият алианс със сериозна киберзащита за Евросъюза на евроизборите. „НАТО оказва подкрепа на Европейския съюз (ЕС) на изборите за Европейския парламент (ЕП)“, алармира ТАСС.

Руската държавна агенция цитира интервю на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за германския вестник Welt am Sonntag.

Генсекът на НАТО даде да се разбере, че Общността се интересува от по-ефективна защита срещу кибератаки. Целта според Столтенберг е Евросъюзът „да се противопостави на заплахите в киберпространството”.

Той поясни, че експертите на НАТО в навечерието на изборите са обсъдили с представителите на ЕС подходящите мерки за защита.

"Експертна група на НАТО се срещна с експерти от ЕС преди няколко седмици, за да обсъди конкретни мерки за борба с кибернетичните заплахи и дезинформация в навечерието на изборите за Европейски парламент", каза Столтенберг.

НАТО и ЕС си споделят информация в реално време за злонамерен софтуер и кибератаки.
Генсекът е категоричен, че “алиансът е в състояние да предотврати разпространението на интернет присъствието на „Ислямска държава“.

"По този начин сме отслабили способността на ИДИЛ да набира нови членове, да прави финансови трансфери и да поддържа контакти между членовете си", каза Столтенберг.

Той коментира, че Москва също "целенасочено се намесва в живота на демокрациите, разпространява невярна информация и извършва кибератаки".

"Това се случва преди всичко по време на изборите", категоричен е генералният секретар на НАТО.

“Западът неколкократно е обвинявал Руската федерация за връзка с кибератаките. Руската страна не веднъж е отхвърляла тези твърдения“, коментира ТАСС интервюто на Йенс Столтенберг.