София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАТО в готовност за диалог с Русия

Подготвят заседание на Съвета Русия-НАТО

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

НАТО има готовност да поддържа диалог с Русия по всички въпроси, включително по Договора за елиминиране на ракети със среден и малък обсег на действие. Това съобщи в четвъртък помощник-генералният секретар на Алианса за политическите въпроси и политиката на сигурността Алехандро Алваргонсалес, цитиран от ТАСС.

Коментирайки изявлението на руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков за готовността на Москва да започне още утре консултации със Съединените щати, Алваргонсалес отбеляза, че НАТО "не е част от дискусиите между Русия и САЩ по този въпрос и страна в преговорите". "Русия трябва да говори за готовността за преговори не чрез медиите, а директно със САЩ", каза той.

Алваргонсалес добави, че скоро ще се проведе новото заседание на Съвета Русия-НАТО.

Запитан за датата на свикване на Съвета, той обясни, че в момента текат преговори по този въпрос.

Последното заседание на Съвета Русия-НАТО на посланическо равнище се проведе на 31 октомври 2018 г. в Брюксел.

Държавният секретар Майкъл Помпео, след среща на ръководителите на външните министерства на страните-членки на НАТО на 4 декември в Брюксел, заяви, че Вашингтон ще спре да изпълнява задълженията си по Договора за ракети със среден и малък обсег на действие, ако Русия не се върне към договора в рамките на 60 дни. На 5 декември, отговаряйки на въпросите на журналистите, руският президент Владимир Путин каза, че американската страна не предоставя никакви доказателства за нарушението на Договора от страна на Москва. Русия се противопоставя на развалянето на този договор, но ще бъде принудена да реагира съответно, ако САЩ се оттеглят от него, предупреди тогава Путин.