София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАТО: Всички членки трябва да увеличат разходите за отбрана

Целта е всички от алианса да доведат своите военни разходи до 2% от БВП

4 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се съгласиха всички членове на алианса да доведат своите военни разходи до 2% от БВП. Това се посочва в доклад на Белия дом в петък след среща на страните в четвъртък.

"Генералният секретар приветства ангажимента на Съединените щати към НАТО и желанието на президента [Тръмп] и да споделя военните разходи между членовете на алианса], отчитайки историческия напредък в увеличаването на съюзническите бюджети за отбрана с над 100 милиарда долара след встъпването му в длъжност [през 2017 г. година], се казва в документа: „Президентът и генералният секретар се споразумяха всички съюзници [НАТО] да постигнат целта за отбрана в размер на 2% от БВП и да защитят своята инфраструктура, като се гарантира, че мрежата 5G са направени само достоверни и надеждни доставчици на далекосъобщителни услуги и оборудване ".

Тръмп и Столтенберг също "обсъдиха приоритетите за срещата на върха на НАТО в Лондон", която ще се проведе на 3-4 декември.

На срещата на върха в НАТО през 2014 г. всички европейски държави поеха ангажимент да доведат военните си разходи до 2% от БВП за 10 години. Междувременно, според финансовата статистика, публикувана през март в последния годишен доклад на Столтенберг, до 2024 г. редица водещи европейски държави на алианса, по-специално Германия, не са достигнали ценената цифра.

Германия декларира готовността си да увеличи военните си разходи до 2025 г. до максимум 1,5% от БВП. Тръмп остро критикува властите на Германия за това.